Made
Opinii MADE | 2010 pentru antreprenorul in PR
Opinii
6 reguli de Content Marketing care trebuie respectate pe Facebook
cu Camelia Bulea, Contributing Writer
Go out there and do something!
cu Casandra Mihut
De la vizitator la cumparator, cum valorificam traficul de pe site
cu Maria Gruita
Text cu multe infografice inamorate
cu Gloria Csiszer
Farmecul Romanesc
cu Alina Crancau
Cind creioanele nu sint ascutite sau Lectia de viata a PR-ului
cu Raluca Crisan
MindMagnet face lucruri misto in online
cu Andrei Temneanu
Mai mult decat HR: JobNetworking
cu Stefana Giurgiu
Atentie! La Cluj se devoreaza publicitatea!
cu Stefana Giurgiu
Top 7 greseli de email marketing
cu Camelia Bulea
Cum sa organizezi un eveniment in 4 pasi
cu Georgiana Corsau
Campanie de PR pentru PR
cu Georgiana Corsau
Despre PPC si Google Adwords
cu Maria Gruita
Review: Lansare de carte - Marius Ghenea
cu Stefana Giurgiu
Mystery Shopping
cu Rada Sonea
Lectii si tendinte in marcomm-ul clujean
cu Renate Roca-Rozenberg, Ioana Borza, Ioana Caprar, Dana Zaharia
SoftVision: Ajutam. Ne implicam. Schimbam. Facem bine.
cu Nicoleta Iudean
Top Blog-uri din Transilvania
cu MADE
2010 pentru antreprenorul in PR
cu Andreea Soleriu
Drept la replica: adevarata poveste I LOVE CLUJ
cu Ciprian Borsan
Rezultate partiale Top Blog-uri din Transilvania
cu MADE
O zi la The Practice
cu Casandra Mihut si Larisa Perde
The road with good intentions goes to…Bucharest!
cu Larisa Perde
Cum promovezi un ONG
cu Oltean Dorin
De ce pleaca Ursus din Cluj
cu Mirela Vasila
Cum putem evada din calup?
cu Casandra Mihut si Larisa Perde
Indraznesc sa spun ca gandesc
cu Carmen Hiticas
Update pentru natura
cu Alina Vicol
Daca ar fi sa fiu o vitamina, as fi vitamina C, de la “creativ”!
cu Carmen Hiticas
Fata ta te reprezinta?
cu Catalin Hladi
Fa campanie parului sanatos si castiga o vizita la Farmec
cu Cristina Berdea
Studiu: Top 50 cele mai puternice branduri romanesti
cu Biz&Unlock Market Research
Analiza brandului turistic al Romaniei
cu Bogdan Branzas
Castigatorul concursului de pe facebook al scolii ADC*Ro
cu Adrian Olar
Studiu: Voice of the Internet User: 37% din internauti sunt influentati de publicitatea online fara sa dea click
cu IAB Romania&eResearch Corp
Articol de Darius Groza
cu Darius Groza
Andi vrea la ADC*RO
cu Andi Vanca
Absolvent ADC*RO
cu Sebastian Olar
Cine stie sa asculte sa ridice mana, mana stanga
cu Cristina Berdea
19% ... intoarce-te!
cu Oana Pele & Ioana Maier
2010 pentru antreprenorul in PR
de Lilly Bindeanu | 21.12.2010
Andreea Soleriuantreprenor de un an, Managing Partner in cadrul propriei agentii de PR si Comunicare – Brainart. Are o experienta de peste 4 ani in domeniul comunicarii si relatiilor publice, ii place mancarea asiatica si sa petreca timp in compania prietenilor mai ales daca joaca mima. Andreea ne povesteste ce a insemnat 2010 pentru un antreprenor in PR:

Anul 2010 a fost primul an in care am practicat in totalitate meseria de specialist in PR in cadrul propriei companii. Ideea de a pune pe picioare un business care sa functioneze si sa dea randament a fost cea care a ghidat actiunile din 2010.

Ce este diferit atunci cand esti antreprenor? Totul. De la modul in care poti lua decizii pentru a indrepta compania spre o anumita viziune pana la modul in care te trateaza clientii sau solutiile pe care le gasesti cand te confrunti cu probleme financiare.

Pentru mine, 2010 a fost un an plin de realizari.

In primul rand pentru ca am luat contact cu mediul de afaceri, in mod direct, fara a fi sub tutela cuiva si astfel am invatat sa gasesc solutii rapide si sa imi asum deciziile luate. Nu este usor sa creezi o relatie cu mediul de afaceri, cu clientii sau cu furnizorii daca nu te implici si daca nu inveti sa iti asumi riscuri, dar in acelasi timp sa fii calculat.

In al doilea rand am invatat mai multe despre nivelul real la care se regaseste piata din Cluj – Napoca si vorbesc aici despre companii mici si mijlocii, care sunt in targetul nostru si cu care am intrat in principal in contact, companii care nu au un departament de marketing sau de relatii publice. Aceste companii, cel mai adesea nu constientizeaza importanta pe care o are comunicarea si strategia de promovare.

In ultimul rand am invatat multe despre mine: experienta in antreprenoriat m-a ajutat sa ma maturizez, mai ales profesional si sa privesc lucrurile in totalitate din alta perspectiva. Ceea ce m-a surprins a fost sa descopar ca de multe ori oboseala nu a contat chiar deloc si pasiunea a fost cea care mi-a dat energie. Ma ghidez in continuare pe corectitudine si perseverenta si de cate ori imi propun ceva imi reuseste.

Am avut multi oameni care m-au sprijinit in initiativa mea, dar si multi care ma priveau cu scepticism. Nu am renuntat insa la idee pentru ca sunt adepta principiului lui H. Green conform caruia : "Totul este imposibil inainte sa functioneze. Pentru asta sunt insa antreprenorii – fac ceea ce oamenii le-au zis ca este imposibil".

Pe langa pregatirea in domeniul comunicarii si al relatiilor publice, am incercat sa fiu in permanenta la zi cu ceea ce se intampla in ramura comunicarii si a relatiilor publice. Tocmai de aceea am participat la seminarii, workshopuri, conferinte. Insa investitia in dezvoltarea personala e unul dintre aspectele pe care ma voi concentra mai intens anul viitor pentru ca eu consider ca acest aspect trebuie in permanenta imbunatatit daca iti doresti indeplinirea obiectivelor.

Un alt aspect care a schimbat conceptia mea asupra PR-ului a fost adaptarea practicarii lui intr-o situatie economica mai putin favorabila pentru alocarea bugetelor de promovare, din cauza panicii starnite in randul consumatorilor de diferite analize prezente peste tot in media. Consider ca aceasta perioada cu problemele financiare aferente a determinat relatiile publice sa se concentreze mai mult pe livrarea de rezultate care pot fi masurabile. Pe langa climatul nefavorabil, asupra bugetelor alocate promovarii au avut o mare influenta negativa si valurile de scumpiri si taxe anuntate peste noapte si climatul fiscal instabil, care au reprezentat un dezavantaj major. Lucrurile asadar nu au fost foarte roz pentru piata de PR, insa spre sfarsitul anului au inceput sa se mai dezghete si sunt sanse ca in viitor sa asistam la practicarea unui PR colorat si optimist, in cat mai multe medii.

Ce am mai invatat in acest prim an este faptul ca toti clientii mei se asteapta sa fie cat mai bine informati si la curent cu noile trenduri care se potrivesc business-ului lor. Cei mai multi au optat pentru modificari ale siteului sau au dorit sa discutam mai multe despre mediul online. Totusi, problemele cel mai ades intalnite e ca oamenii nu stiu de fapt ce vor. Si aici sunt de condamnat specialistii. De ce? Pentru simplul fapt ca specialistii au datoria sa educe, daca isi doresc ca prin specializarea lor sa aiba un job de succes si sa fie apreciati. O situatie frecvent intalnita in randul oamenilor de afaceri a fost aceea ca orice problema de comunicare ar avea, poate fi rezolvata usor prin intermediul unei cunostinte care se pricepe cat de cat. Aceasta situatie este delicata pentru ca problema sau dificultatea risca sa fie tratata cu superficialitate si sa se transforme intr-o situatie mult mai neplacuta. (intr-o problema mai grava cu solutii complexe). Ce nu inteleg oamenii este ca agentia poate veni cu experienta in alte proiecte anterioare de succes amplificand in acest fel rezultatele finale.

O strategie la care clientii s-au asteptat in anul acesta a fost: cel mai mic pret. N-am fost de acord cu aceasta tactica, pentru ca in permanenta pretul cel mai mic poate fi detronat. Totusi am practicat modalitati de fidelizare a clientilor si am fost foarte atenti sa le livram ceva in plus fata de asteptari.

Un alt trend care se manifesta e acela de indreptare a atentiei tot mai mult inspre online, dar in permanenta actiunile sunt corelate cu ceea ce se intampla in offline sau initiativele din online trebuie sa se concretizeze in rezultate si in realitate, nu doar virtual.

Anul 2010 a fost un an provocator in ceea ce priveste gasirea celor mai bune solutii sau strategii, pentru a raspunde nevoilor clientilor si pietei. Si pe scurt: anul 2010 a fost un an al invatamintelor.

Ce ne dorim pe viitor? Vom veni in intampinarea clientilor cu solutii creative si adaptate nevoilor lor si vom incerca sa ne concentram asupra organizarii de evenimente. Ca specialist in comunicare imi doresc incepand cu 2011 ca oamenii sa constientizeze ca imaginea se creaza indiferent daca ei isi doresc acest lucru. Si online-ul este cel care a schimbat aceste reguli. Tocmai de aceea ne-am propus sa cream strategii care sa sustina imaginea si comunicarea companiei. Pentru ca desi "crearea unei imagini bune costa, (...) lipsa ei costa si mai mult. (...) iar o reputatie buna este mai valoroasa decat banii” (Dragos Manac)

"Being an entrepreneur it's about taking risks, responsability and decisions every single day. It's time consuming but it's worth it!" Andreea Soleriu